Wat is kefir?
Wat is melkkefir?
Kefir is een fris zure zuiveldrank welke ontstaat door kefir toe te voegen aan melk. Hierdoor begint de melk te fermenteren. Door deze fermentatie is het een licht alcoholische drank (0,1 – 0,3%) en is het dikker dan melk. Kefir bevat diverse gisten (bijvoorbeeld Saccaromycesunisporus, Kluyveromycesmarxianus) en bacteriën (o.a. lactobacilluscaucasus, kefyr) welke in harmonie met elkaar samenleven en welke zorgen voor het fermentatieproces.
Al tientallen jaren wordt kefir door mensen thuis gemaakt om zo te profiteren van de voordelen van kefir maar ook om de bijzondere licht tintelende smaak. In de jaren 70 was er zelfs sprake van een heuse rage en had iedereen een ‘’pot kefir” op het aanrecht staan.
Wat is waterkefir?
Waterkefir is het zusje van melkkefir. Het principe is gelijk maar de smaak totaal anders. Voor de bereiding maak je gebruik van ‘’waterkefir culturen’’. Dit zijn dezelfde gisten (bijvoorbeeld Saccaromycesunisporus, Kluyveromycesmarxianus) en bacteriën (o.a. lactobacilluscaucasus, kefyr) zoals aanwezig in melkkefir, maar dan gekweekt op waterbasis. Door de kefir toe te voegen aan een mengsel van water, suiker, citroen en gedroogd fruit (zoals vijgen) begint de drank te fermenteren. Doordat er koolzuur ontstaat tijdens het fermentatieproces lijkt waterkefir haast op een gezonde frisdrank!
Waarom kefir drinken?
Kefir is gemakkelijk zelf te maken. De smaak is verrassend fris en tintelt op de tong. Het is een natuurproduct vol goede bacteriën, vitamines en gisten. Kefir bevat calcium, verschillende vitamines en levende yoghurtculturen. Gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Bovendien is zelf bereiden goedkoper (en leuker!) dan probiotica uit de winkel.
Kefir kopen